Výběr svatebního dodavatele by měla být radost a ne starost. Říká svatební kameraman Martin Lysek z Your Life Video.

Jak vybrat správného svatebního dodavatele?

V případě, že hledáte sami a nepomáhá vám svatební agentura nebo koordinátor, věřím, že v pár následujících řádcích jej naleznete. Výběr svatebních dodavatelů by měla být radost, nikoliv starost. Pokud si tuto mou myšlenku zapamatujete a aplikujete ji u svých svatebních dodavatelů, máte velkou část příprav hotovou.

Jak začít s výběrem?

Před samotným výběrem si sestavte jednoduchý finanční plán celé svatby. Kolik by jste chtěli za určité služby zaplatit. Vytvořte si patnácti až dvacetiprocentní rezervu u každé služby, tak aby jste mohli v případě zájmu sáhnout i po dražším svatebním dodavateli. Mnohdy pár tisícikorun stačí na obrovský rozdíl mezi poskytovanými službami. Rozpočet se vám bude neustále měnit a nebude to nic nového. Stanovte si priority a dle nich postupujte. Oslovte nejprve rodinu a přátele, zda nedoporučují někoho z vlastní zkušeností. V případě, že se vám žádná doporučená služba nezamlouvá, každý dříve nebo později zamíří na google nebo na sociální sítě.

Jak poznám z internetu toho pravého?

Než oslovíte konkrétní dodavatele, projděte si jejich prezentaci. Jakmile vás osloví jakákoliv tvorba a to od výzdoby přes svatební video, doporučuji dát na první dojem. Poté se více zaměřte na tvorbu daného dodavatele. Prověřte si reference a to nejen na sociálních sítích. Získáte tak velice rychle zpětnou vazbu. Následně jej kontaktujte. Čím více dodavatelů kontaktujete, tím získáte ucelenější představu o poskytovaných službách.

Jaký by měl být ten pravý svatební dodavatel?

Pokusím se to shrnout v pár větách dle svých zkušeností. Je to velice subjektivní věc. Nicméně svatební dodavatel by měl přistupovat dle mého ke své službě jednoznačně jedinečně. Jsou to lidé, kteří budou ve svatební den s vámi, vaší rodinou a přáteli. Ať se jedná o DJ, svatebního fotografa nebo svatebního kameramana. Proto je důležitá sympatie či antipatie, k tomu poslouží první kontakt.

Cena za poskytované služby?

Sami zjistíte po prvních sepsaných poptávkách, že cena služeb se pohybuje doslova od ceny za oběd až po statisíce. Je velmi obtížné se v dnešní době orientovat a vybírat kvalitu dle cenového rozsahu. Mnohdy se stává, že nabídka dodavatele, jeho zkušenosti, sympatie jdou stranou a porovnávají se pouze čísla bez hlubšího kontextu. Tady vzniká první problém, kde můžete udělat chybu ve výběru. Berte vše v kontextu a přikládejte svým dodavatelům priority.

Ve všech službách naleznete studenty, lidi jež si poskytováním služeb pouze přivydělávají nebo je daná služba živý. Cenu ovlivňuje neuvěřitelně mnoho proměnných a ve většině případů odráží i kvalitu poskytovaných služeb.

Mám vybraného dodavatele, skvělé portfolio, komunikace dle představ, ověřené recenze. Co by mělo následovat?

Pokud hledáte kvalitu, napíši to jako ze staré školy. Dodavatel by měl mít ke své službě zřízenou činnost v rámci podnikání. Měl by nabídnout osobní setkání (alespoň online hovor), pokud se nejedná ovšem o službu, kde to není potřeba. Nutná papírová část, smlouva je stále důležitá. Alespoň základní vymezení pojmů a představa o dodaných službách. S tím se mnohdy pojí rezervační poplatek. Mnohdy pouze na dobré slovo, řada svateb takto přišla o své dodavatele.

Mohu poptat službu i z jiného koutu republiky?

Ano, stává se to čím dál častěji. Naleznete i levnější služby s lepším plněním úplně v jiném kraji. Mnohdy zaujmete dodavatele i svou představou o svatbě, svatebním místem. Vyplatí se mu za vámi cestovat. Mnohdy jediné úskalí je vzdálenost a souhra s časem a dopravní obslužností.

Hledám svého dodavatele na Facebooku ve svatebních skupinách, najdu?

Najdete, ale nezapomeňte na zmiňovaný kontext. Na Facebooku si vše zjednodušíte napsáním termínu svatby a předpokládaný rozpočet. Zavalí vás zprávy s nabídkami a zaručeně se stane výběr noční můrou a ne radostí. Filtrujte, v opačněm případě vás to bude stát spousty času.

V tématech bych mohl pokračovat dále. K některým otázkám se mile rád v budoucnu ještě vrátím. Pro dnešní pondělní tip na svatbu je to vše. Budu se těšit příště.

Váš svatební kameraman

Martin Lysek z Your Life Video

SAME DAY EDIT - svatební video v den svatby

Video vytvořené a promítané ve svatební den.