V dnešním pondělním tipu se pokusím shrnout pět omylů, kterých se snoubenci nejčastěji dopouštějí při výběru svatebního kameramana. Mnohým záběrům pak nepomůže ani svěcená voda.

Toho pravého poznáte i z internetu. Než oslovíte konkrétního video tvůrce, projděte si jeho prezentaci. Jakmile vás osloví daná tvorba, doporučuji dát na první dojem. Poté se více zaměřte na portfolio, kterým se prezentuje. Prověřte si reference a to nejen na sociálních sítích. Získáte tak velice rychle zpětnou vazbu. Následně jej kontaktujte.

1.) Nechte si zaslat více prací, jež třeba nejsou součástí veřejné prezentace

Velmi často se setkávám se snoubenci, kteří si vybrali svého svatebního kameramana na základě pár videí na sociálních sítích. Většinou se jednalo o videa z editoriálu, nebo-li fiktivních svatebních dnů. Realita je posléze úplně jiná a výsledek mnohdy ani dobrým střihem zachránit nelze. Jednou propásnuté emoce se zopakovat nedají. Já osobně zasílám společně s nabídkou i další videa. Tak, aby snoubenci získali ucelenou představu o celé mé nabídce a díky tomu si mohli představit jaké formáty svatebního videa dostanou.

2.) Chci po kameramanovi, aby natočil video jako někdo jiný

Úplně nejhorší variantou, které se můžete při výběru svatebního videa dopustit je požadavek na jiný styl natáčení a zpracování, než jakým se sám tvůrce prezentuje. Kameramana si vybíráte na základě jeho zkušeností, vidění světa. Tak jak jej vnímá a každý z nás má jedinečný rukopis, jež lze ve videích nalézt. Díky tomu si můžete vybrat z široké škály svatebních kameramanů. Pokud se vám líbí videa od jakéhokoliv tvůrce, oslovte jej. Pokud má termín plný, hledejte podobný styl zpracování, natáčení u někoho jiného. Kopie a ani napodobenina vytvořit prostě nelze. Ušetříte si s tím spousty starostí.

3.) Chci, aby jste fotil i točil

Velmi rád bych napsal pouze slovo nelze. Samozřejmě existují tvůrci, kteří v jednom člověku fotografování i natáčení nabízejí. Rozhodně si nemyslím, že lze vytvořit kvalitní výstup ani na jedné straně. Mnohdy jsou nabídky i takové, že výsledné fotografie lze vytáhnout z natočeného videa. Kvalita vytrhnutých fotografií z video záznamu bude i v dnešní době nedostatečná. Zůstanou vám oči pro pláč a vytisknout něco takového chtít nebudete.

Hledáte-li low-cost variantu. Vždy lze najít tvůrce, jež se do vašeho svatebního rozpočtu vejde. Nemusíte se tak pouštět do zbytečných experimentů.

4.) Svatebního kameramana před svatbou vidět nepotřebuji

Jaký by měl být ten pravý? Pokusím se to shrnout v pár větách dle svých zkušeností. Je to velice subjektivní věc. Nicméně, dle mého názoru by každý tvůrce měl ke své službě přistupovat jednoznačně jedinečně. S každými snoubenci by se měl před svatbou setkat osobně. Pakliže to vzdálenostně nebo jiné okolnosti nedovolí, dnešní doba je nakloněná telefonátům i video hovorům.

Jsem ve svatební den s vámi, vaší rodinou a přáteli. Proto je důležitá sympatie či antipatie, k tomu poslouží první kontakt i zmiňované osobní setkání. Nedovedu si představit, že bych si dohodl natáčení svatebního dne například pouze psanou formou a pak se zjevil u dveří.

5.) Hledám v blízkém okolí

Naše republika je malá a vzdálenosti díky možnostem cestování se neuvěřitelně zmenšily. Svého vysněného tvůrce si dnes můžete pozvat z jakéhokoliv koutu republiky. Nejenom z něj. Otevře se vám tak větší nabídka stylů i cen.

To je z mé strany pro dnešní tip na svatbu vše a mě nezbývá než se zamyslet co připravím pro vás příště.

S pozdravem svatební kameraman Martin Lysek z Your Life Video

SAME DAY EDIT - svatební video v den svatby

Video vytvořené a promítané ve svatební den.